Episode 1 – Presbyopi

(introduksjon med musikk )

Marie Velkommen til denne første episoden av ALT OM ØYET i denne episoden skal vi snakke om hva som skjer når man ikke lenger kan lese uten lesebriller såkalt Presbyopi.

Og for å forklare dette har vi med optiker Mette Lundevold. Fortell litt om deg selv Mette!

Mette Ja jeg er 55 år og kommer i fra Vennesla Jeg begynte som optiker i 1985 og etter noen år trengte jeg litt faglig påfyll, og tok  en mastergrad i 2004, eller så har jeg jobbet mest i butikk, men også på sykehus og på Hjelpemiddelsentralen.

Marie Og så er du stemoren min Mette

Mette Ja jeg liker jo helst å være bonus mamma da

Marie Ja bonusmor og en dyktig optiker, skjønner vi

Mette Tusen takk

Marie  hva er det da som skjer når vi bikker 40 og ikke kan lese uten briller lengre?Hva gjør at vi ikke klarer å lese den lille skriften på melkekartongen, eller på mobilen?

Mette Det er en naturlig prosess som skjer inni øyet, så er det noe som aldri slutter å vokse Det er den linsa som ligger rett bak øyefargen vår(iris) den slutter aldri å vokse, og det gjør ikke øreflippene våre heller. Den er festet til en ringmuskel med noen tråder. Og når den vokser så blir det slark, så selv om du prøver å bruke denne muskelen så får du den(red. linsen) ikke til å bli noe sterkere.

Når vi ser på 40 cm så må den linsen kunne bli 5 nummer sterkere for at vi skal kunne få det komfortabelt og lese på denne avstanden.

Det er et brytningspunkt som kommer.  Er vi 8 år så kan vi gjøre den(linsa) 20 nummer sterkere men når vi nærmer oss 40 så nærmer vi oss den grensa der det ikke er komfortabelt lenger å lese .

Marie Så det er den linsen som ligger inni øyet som driver Og styrer fokuseringa,så den vokser og så blir den stivere er det det som skjer?

Mette den blir kanskje stivere men det er først og fremst det at den blir større som gjør at det blir fokuseringsproblemer. Den muskelen som er festet som skal gjøre den sterkere ikke klarer å få tak i linsen. Det er faktisk hovedårsaken.derfor kan man ikke trene seg bort fra dette slik som mange tror.

Marie  Ja for det er det mange som spør meg om; hvis du gi meg noen oppgaver å trene på Kan jeg få synet tilbake da?

Mette Nei da må du operere i så fall. Men da kan du ikke gjøre det når du er førti Da må du vente til du er kanskje 50 når den prosessen som begynner rundt 40 årsalderen er ferdig.

Marie Dette er en prosess sier du når begynner denne prosessen og hvorfor føler vi når vi bikker 40-45 kanskje at det plutselig blir så dårlig?

Mette Det er da dette skjæringspunktet kommer da må øyet gi opp på å prøve å fokusere selv for det er ikke mer å gå på.

Marie Det er mange som sier til meg er at de hører at hvis de begynner med briller så blir det så mye fortere dårlig?

Mette Det stemmer ikke, det er fordi du har behov for det. Det blir fortere dårlig fordi du er kommet i en alder der i løpet av kort tid forsvinner autofokusen din i løpet av noen få år, når du kommer inn i den prosessen.

Marie Ja for det er mange som tror det , at hvis jeg begynner med brille, da blir synet mitt dårligere ..

Mette Det gjør ikke det

Marie “Og etter jeg begynte med  brillene har jeg bare blitt mer og mer avhengig av dem”

Mette  ja,  også skylder de bare på  brillene i stedet for å se at de blir eldre.  Det er jo en god ting at man bli eldre, men da krever det at man må bruke til å lese.

Marie Så det går egentlig fortere når man får problem med lesinga så akselererer det på en måte?

Mette Ja og så stabiliserer det seg når man nærmer seg 50-55 (år), så blir ikke styrken noe særlig mer.Når du er “ferdig” Sånn at du har en forskjell i avstand og lesing i styrken på + 2,25, noe særlig mer blir det ikke i styrke.Hvis ikke man blir over 70 år..

Marie Så det vil si hvis du har en person som aldri har brukt briller før men null i styrke trenger ingenting på avstand du ser kjempebra, og så får du problem med lesinga hvor sterke lesebriller ender du opp med til slutt?

Mette da kan du i teorien ende opp på pluss 2,25 men så er det slik at styrken endrer seg på avstand og så så du kan fort ende opp med mer, og ettersom linsen blir stivere kan du også ende opp med en astigmatisme eller skjevhet i systemet som du også må korrigere opp

Marie Ok, så det baller litt på seg da? Mette  Ja så lenge linser vokser så kan synet endre seg

(Mellomspill musikk)

Marie  av og til har jeg et lite triks når folk kommer på synsprøve til meg; jeg ber dem ta frem telefonen og da legger jeg merke til hvem som har veldig stor skrift på telefonen .Og hvem som har litt mer normal skrift. Det kan være et tegn på at de trenger hjelp på nært. Hva er det folk sier til deg som symptomer når det er blitt dårligere på nært?

Mette Ofte så kan hodeverk være en av de første tingene som er årsaken til at du trenger briller, fordi du kan se skarpt bare ved å anstrenge deg. Men det er begrenset hvor lenge du klarer å anstrenge deg før den hodepinen kommer . Det er da ofte du får sinnarynka, og så følger resten av kroppen etter, og det kan slå ut i både nakke og skuldre. De kan ha litt svie, gå å gni seg i øynene, vil typisk gni seg litt i øynene etter du har brukt øynene . Og så sier de at det blir uskarpt etter en stund, det kan komme og gå litt. Kanskje de har blåst opp skriften på pad, og skjerm. Vi kan jo bruke de hjelpemidlene vi har rundt oss til å utsette den dagen vi trenger brillene. Og det er det nok mange som gjør de prøver å utsette det litt for lenge. Så nå er det noen som kommer ganske seint før de vil innrømme at nå må de visst ha brille, Da har de nok skjønt det ei stund, da har de forstørra opp på iPad og det som er ..

Marie Mange må begynne med progressive briller. Og disse har jo et litt dårlig rykte, hva kommer det av ?

Mette Noen kaller de jo for agressive briller. Det er vel fordi at det tidligere har vært mye dårlig design i glassene, noen vil kanskje ikke betale det det koster for å få en god design i glasset. Og så får de en progressiv brille som ikke fungerer så godt, det svømmer litt, det er litt ubehagelig. Men nå får du veldig gode glass som du venner deg mye fortere til enn det du gjorde før. Det henger nok igjen fra tidligere, da progressive glass ikke var veldig godt tilpassa. Det er viktig å få et progresivt glass som er tilpassa det livet du lever.  om du er av den aktive typen, eller om du er av den som bare sitter og jobber på nært eller mellomavstand.

Marie Ja hva er egentlig et progressivt glass, hva er egentlig forskjellen på et progressivt glass og ei lesebrille? Det er jo kanskje noen som ikke kjenner til det.

Mette Du kan da kan du se klart på alle avstander med brillen ,slipper å ta av og på,  du kan ha brillen på nesa heile tida. Slipper å leite etter brillene når du skal se på en pris i butikken. Veldig praktisk .

Marie Og progressive linser da, er jo noe som fins, du snakket om operasjon, men hvor vanlig er operasjon, mot å bruke briller og linser ? Har du noe følelse på det?

Mette Det er absolutt flere som bruker briller og linser. Det er jo alltid en risiko med en operasjon. Men fungerer  progressive linser veldig bra, så er det kortere vei til å kunne ta en operasjon også. For det er litt samme prinsippet. Det er bivirkninger med en operasjon, og det er bivirkninger fordeler / ulemper med kontaktlinser. Så er det å finne den gyldne middelvei, om de kompromissene som er ved en slik løsning kan fungere.

Marie Så du sier at før noen vurderer en slik operasjon, så bør de kanskje ha prøvd progressive kontaktliser ei stund, og så må de være ferdige med den utviklingen, at styrken på lesinga har blitt ferdig da?

Mette Det høres lurt ut å prøve først.

Marie Og hvordan er (kontakt)linsa ulik et progressivt glass, hva er forskjellen på en progressiv kontaktlinse vs et progressivt glass?

Mette Når det gjelder brillene er det slik at det er øynene som går opp og ned i glasset som gjør at du ser på nært hold nede i glasset, og på avstand rett fra, i linsene er det avstandsfelt og lesefelt samtidig i pupillen. Det er fordi at linsa roterer , og da er det ikke noe mulighet for å løfte den opp og ned. Da må hjernen til enhver tid velge hvilket område som er skarpest. dette krever godt lys,da trekker pupillen seg sammen når du skal i lesefeltet, å bruke mer lys hjelper veldig godt og det krever en viss størrelse på pupillen for at dette skal fungere. Det finnes mange varianter i tillegg. noen bruker en linse for avstand og ei for lesing, og det kan også fungere greit, spesielt når det er i begynnelsen av problemet

Marie Det er hva vi kaller monovisinon er det ikke det?

Mette Eller duovision fordi duovision er litt mer riktig enn monovision for vi bruker begge øynene samtidig, Fordi begge øyne er åpne, vi bruker ikke ett og ett øye. Vi bruker ett for avstand og ett for nært samtidig som begge øynene er åpne.

Marie Vil du anbefale folk å begynne tidlig med progressive briller? Det er kanskje litt ledende spørsmål dette her, bør man vente før man begynner?

Mette Desto lengre man venter desto mer forskjell er det mellom avstand og lesing , og desto vanskeligere er det å venne seg til det.

Marie Det er jo mange som ikke har lyst å bruke briller da, er det greit å begynne rett på kontaktlinser? Hva tenker du er det beste for de som ikke vil ha briller ?

Mette Da er det det som er alternativet . Du kan jo ikke gå rundt med ei lupe i lomma liksom heller. For det ser dumt ut, enda rarere ser det ut når folk bretter ansiktet i folder for å prøve å lese.

Marie Og så kan de kanskje spare noen sinnarynker også på sikt?

Mette Ja det vil jeg tru.

Marie Så din oppfordring til alle som merker at lesinga blir vanskligere, er å gå til optikeren sin, gjerne en flink en slik som Mette Lundevold. Og så får man råd  derfra hva som passer til sin situasjon?

Mette Ja ialle fall en som du har tillit til..

Da prøver man å finne ut hva slags type arbeid man har , om du klarer deg  med bare en databrille til å begynne med.

Men det er en samtale som du må ta med optikeren din, og så finner de det du har behov for, hverken mer eller mindre..

(UTroduksjon musikk)

Marie Det var alt vi hadde om presbyopi for denne gang; tusen takk til Mette Lundevold for å ha guidet oss igjennom dette store temaet og for å ha tatt livet av noen myter på veien. Takk også til Martin for musikken, og Arezo for logoen til programmet. Hvis du har flere spørsmål om syn, send de gjerne inn til kontakt@altomoyet , på instagram eller facebook.

Vi svarer kanskje allerede på noen av spørsmålene i neste episode; da skal vi snakke om nærsynthet eller myopi og hvordan man kan bremse utvikling av nærsynthet hos barn.. Vi ses og høres!  


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *